KIRKKOTEKSTIILIT

Kirkkotekstiilit ovat yhtäaikaa taidetta ja käyttöesineitä. Ne ovat osa kirkon visuaalista kokonaisuutta taiteen ja arkkitehtuurin rinnalla. Kirkkotekstiilit ovat osa jumalanpalvelusta, liturgiaa ja seurakunnan arkea. Niiden tulee olla kauniita ja viestiä hengellistä symboliikkaa, mutta myös kestää käyttöä, pesua ja aikaa. 

Kirkkotekstiilien suunnitteleminen ja valmistaminen on minulle kuin uskonnollinen kokemus. Suunnitteluprosessissa tutustun seurakuntaan ja kirkkoon, sen käyttäjiin ja arkkitehtuuriin. Paneudun symboleihin ja kuvailmaisuun ja haluan löytää yhteyden seurakunnan arkielämän ja pyhän toimituksen välille. Vanhan testamentin eksegeettinä raamatuntuntemus kulkee mukanani suunnittelutyössä.

LAAKSOLAHDEN KAPPELI, Espoo

Laaksolahden kappeliin Espooseen haluttiin väriä, lämpöä ja kotoisuutta. Kappeli on pääasiassa lapsiperheiden käytössä ja sijaitsee koulurakennuksessa. Suunnittelun teemana toimi perhe ja yhteys. Kappelissa oli ennestään Pirkko Nukarin pronssinen veistos, jonka lintuteema sopi myös tekstiilien teemaan.

Antependiumissa on suuri pellavasta ommeltu siipi, jonka takansa olevassa pehmeässa kankaassa on kaikki liturgiset värit. Liturgiset värit kuvastavat kirkkovuotta ja elämän eri osa-alueita; iloa, toivoa, kärsimystä, kuolemaa ja pyhää henkeä. Antependiumissa ne sekoittuvat  toisiinsa kuten ne sekoittuvat myös elämässä:  iloa ei ole ilman kärsimystä, kuolemaa ei ole ilman syntymää.

Lukupulpetissa on linnunpesä ja sen väri on vihreä, joka on toivoa ja arkea kuvaava liturginen väri. Sanassa on koti ja sanassa on toivo.

Laaksolahdessa tehtiin myös kastemaljalle oma vaate. Teemaan sopivasti maljan kuviona on linnun muna. Väritys on valkoista, hopeaa ja kultaa, jotka symboloivat iloa, uudestisyntymää, pyhää henkeä ja puhtautta. 

Tekstiilisarja on tehty värjäämällä reaktiivivärein sekä maalaamalla kangasväreillä. Materiaaleina on käytetty luomupuuvillaa ja luomupellavaa.

Stola-mallisto

Osuuskunta Pyhävaate

Käsinmaalatut pappien stolat eettisesti tuotetusta silkistä. Stolat on värjätty reaktiiviväreillä ja ommeltu käsityönä. Silkki on elävää ja tekstuurista rauhansilkkiä, jonka tuotannossa ei ole tapettu silkkitoukkia vaan silkkitoukan kotelot on kerätty perhosen kuoriutumisen jälkeen.